Home hírek ELHUNYT GULÁCSY LAJOS, A KÁRPÁTALJAI REFORMÁTUS EGYHÁZ NYUGALMAZOTT PÜSPÖKE

ELHUNYT GULÁCSY LAJOS, A KÁRPÁTALJAI REFORMÁTUS EGYHÁZ NYUGALMAZOTT PÜSPÖKE

1245

Életének 92. évében vasárnap elhunyt Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspöke.

Gulácsy Lajos 1925. január 8-án született az egykori Ugocsa megyei Tivadarfalván. A középiskola elvégzése után Budapesten, a Mátyásföldi Repülőgépgyárban helyezkedett el műszaki tisztviselőként. A második világháború után visszatért szülőföldjére, de a kárpátaljai magyar férfilakosság szovjet hatóságok általi deportálásáról értesülve Debrecenbe távozott, ahol a vagongyárban vállalt munkát. Néhány hónap múlva hazatért, és beiratkozott a debreceni teológiára, ám a határ lezárása miatt tanulmányait már nem kezdhette meg. Kárpátalján református lelkészek mellett igyekezett elsajátítani a teológiai ismereteket. A református egyházban végzett tevékenysége miatt azonban a szovjet hatóságok 1949-ben letartóztatták és 10 évre ítélték. Hét év kazahsztáni raboskodás után 1956-ban szabadult és tért vissza Kárpátaljára.

gulacsy_lajos

Forrás: MTI

Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök beszédet mond a sztálini terror kárpátaljai magyar áldozatairól tartott megemlékezésen a Parlament Felsőházi termében

A szovjet hatóságok csak a helsinki záróokmány aláírása után, 1978-ban engedélyezték számára, hogy letehesse teológiai vizsgáit, és a következő évben elkezdhesse lelkészi szolgálatát. 1987-től püspöki tanácsos és a lelkészképzés egyháztörténeti előadója, valamint Bereg megye esperese. 1991-től egyházkerületi főjegyző volt, 1994-ben püspökké választották, mely tisztséget 1998-ig töltötte be.

A Szovjetunió megszűnése után meghatározó szerepe volt a nagyberegi, nagydobronyi és péterfalvai református líceumok, valamint a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozásában. Püspöksége idején létesült a Diakóniai Központ, két gyermekotthon és öt cigánytemplom. Közreműködésével jött létre a református idősotthon, amelyben élete végéig lelkészi szolgálatot végzett.

A kárpátaljai magyarság érdekében kifejtett tevékenységéért 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2012-ben Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki, 2012-ben Munkács város díszpolgári címet adományozott számára.

forrás: http://magyaridok.hu/kulfold/elhunyt-gulacsy-lajos-karpataljai-reformatus-egyhaz-nyugalmazott-puspoke-1152487/

Temetése november 8-án közép-európai idő szerint 12 órakor lesz Munkácson.

A Református Keresztyén Egyház vezetőségének és tagjainak nevében köszönjük Istennek, hogy megismerhettük Gulácsy Lajos testvérünket.

Isten vigasztaló kegyelme legyen a gyászolókkal.

A.B.F.R.A.