Home hírek Kaláka 50 hét határon át

Kaláka 50 hét határon át

153

A Kaláka 1969. november 26-án alakult, első próbát 29-én tartották, első fellépésük december elején volt. Azóta tízezernél több koncert, ezernél jóval több dal, turnék több mint 40 országban. Úgy gondolták, mivel munkálkodásuk folyamatos, szinte belülről nézve egyívű, a jubileumi ötvenedik születésnapot nem egy napon (2019 novemberében) ünneplik, hanem ötvenedik évadot hirdetnek, ahol tevékenységük több területét is bemutathatják. Nem egy, a legjobb dalaikra visszaemlékező koncertet tartanak, hanem jubileumi évet.


A jubileumi év kiemelt rendezvényei többek között: adventi koncertturné Erdélyben, hangversenyek a Vigadóban (Kiss Anna est, Kányádi est, Ady est), ünnepi koncert a 40. Kaláka Fesztiválon, diaszpóra turné Dél-Amerikában, gálaest a Müpában november 30-án, és egy, az egész éven átívelő koncertsorozat Kaláka 50 hét határon át címmel.
A Kaláka 50 hét határon át, kicsit népmesébe illő cím könnyen megfejthető, arra utal, hogy Magyarország hét országgal határos és mind a hét határ innenső és túlsó felén élnek magyar közösségek. Az 50 év alatt a Kaláka számára mindig nagyon fontos volt, hogy muzsikáljon a „határon túli” magyaroknak. Jugoszláviában már a 70-es évek eleje óta, Erdélyben először 1981-ben (24 koncerten), és a többi országokban is a lehetőségek szerint. Mára teljesen természetes lett mindenki számára, hogy értékesek ezek a kapcsolatok, koncertek a közönségnek és előadónak egyaránt.


A tervben 14 koncert szerepel, azaz minden itthoni helyszínnek van a határon túl egy párja. Ahol van rá lehetőség, a koncerteket egymás utáni napon tartjuk, de nem ez a lényeg. Januárban, a Magyar Kultúra Napja vonzáskörében voltak ez első időpontok, márciusban folytatás és elhúzódik egész novemberig. Nem azonosak a koncertek, ahol mód van rá, hívunk vendéget, művészbarátainkat, akikkel régi jó kapcsolatban vagyunk és örömmel ünnepelünk együtt.
Helyszínek és vendégek:
Debrecen (vendég:Lackfi János) – Nagyvárad (Huzella Péter)
Szeged (Szirtes Edina Mókus) – Zenta ( Ferenczi György és az Első Pesti Rackák)
Pécs (Szélkiáltó együttes) – Hercegszöllős (Szélkiáltó együttes)
Keszthely – Lendva
Sopron (Mikó István, a Kaláka egyik alapítótagja) – Felsőőr
Miskolc (Palya Bea és Szalovszky Viktória) – Kassa (Palya Bea)
Mátészalka – Beregszász
A koncerteken a Kaláka válogat az elmúlt 50 év dalaiból, és a vendégekkel közös produkciókat is hallhat a közönség.

A zenekarról és az 50. évről további információ: www.kalaka.hu