Kezdőlap Clanak Hirotonisanje

Hirotonisanje

960
Hirotonisanje episkopa RHC

Dana 26. oktobra 2014. AD. u svečanom činu hirotonisan je u episkopa Reformatske hrišćanske crkve Gospodin Botoš Elemir. Tom svečanom činu su prisustvovali brojni vernici, sveštenstvo Reformatsko hrišćanske crkve, pretstavnici drugih veroispovesti, pretstavnici Autonomne pokrajine Vojvodine i konačno članovi kabineta predsednika Republike Srbije. Simbolika ovog događaja prikriva suštinu koja se ogleda u promenama u cilju unapređenja Reformatske hrišćanske vere kako na teritoriji Novog Sada i drugih Refomatskih opština u Vojvodini tako i u domenu misije koja će obuhvatiti čitavu teritoriju Republike. Po činu hirotonisanja, prisutnima se obratio episkop Elemir Botoš govorom koji je rezonirao jačanjem jedinstva Crkva, unapređenja njenog delovanja kao i usmerenje u pravcu na veri utemeljene renesanse Reformacije na prostorima Republike Srbije.

dsc_1108U svečanoj atmosferi je 18. oktobra 2015. godine proslavljena 150. godišnjica izgradnje nove Reformatsko hrišćanske crkve u ulici Pap Pavla br.5 u Novom Sadu. U prisustvu brojnih vernika, sveštenstva Reformatske hrišćanske crkve i ličnosti iz kulturnog i političkog okruženja Republike Srbije ceremoniju su svekoliko uveličala obraćanja sveštenstva i kulturno umetnički program ceremonije.

dsc_1136

Ovogodišnja proslava godišnjice poprima specifičnu važnost u kontekstu odlučnosti Reformatske hrišćanske crkve u jačanju sveobuhvatnih sadržaja koji su osvetljavali vekovima ovaj deo Evrope Reformatskom teologijom, dogmom, i iznad svega refleksijom Reformacije u životima vernika Crkve.

varoselnok_koszontes_kisebb

U vremenu i prostoru u kome živimo je od vitalnog značaja širenje Reformatskog hrišćanstva kako bi omogućili sveopštem građanstvu jedini autentični pristup Reči Božijoj i time činili uticaj u pavcu svekolikog poboljšanja duhovnog života koji se preslikava neminovno i na sekularni život.