Kezdőlap Publikacije Kako se širi laž – službeno!

Kako se širi laž – službeno!

989

Biskup Reformatske hrišćanske crkve posetio Upravu

Petak, 19. Decembar 2014.   |   Vesti

Bela Halas, biskup Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji, posetio je 19. 12. 2014. Upravu za saradnju s crkvama i verskim zajednicama. U razgovoru sa dr Tomislavom Brankovićem, pomoćnikom direktora Uprave, izneo je aktuelna pitanja iz života i rada Reformatske hrišćanske crkve. Razgovoru je prisustvovala Jovana Stojinović, savetnik u Upravi.

Biskup je istakao probleme u Crkvenoj opštini Novi Sad gde je grupa, na čelu sa jednim sveštenikom uzurpirala crkvu. Na zahtev vernika iz Novog Sada, kojih u ovom gradu ima oko dve hiljade, biskup Halas je odredio sveštenika koji bi trebalo da obavi bogosluženje povodom Božića, 25. decembra 2014. godine. Zbog uzurpacije hrama, Halas je izrazio bojazan da bi moglo doći do incidenta u trenutku kada sveštenik i vernici pristupe hramu radi obavljanja božićnog bogosluženja. S tim u vezi obavestio je predstavnike Uprave kako će preduzeti sve potrebne zvanične korake kako bi organe reda upozorio na ovu opasnost i da bi se predupredio bilo kakav incident.

U daljem razgovoru, biskup Halas je upoznao predstavnike Uprave sa planovima Reformatske hrišćanske crkve povodom obeležavanja 500 godina od Reformacije, koje će biti obeležen 2017. godine. Halas je istakao da se s tim u vezi već vode razgovori sa drugim baštinicima protestantizma u Srbiji, Slovačkom Evangeličkom Crkvom i Evangeličkom crkvom u Srbiji radi zajedničkog učešća u organizaciji obeležavanja jubileja. Halas je izneo predlog da se u obeležavanje jubileja uključi i nadležni državni organi na odgovarajući način.

Vest preuzeta sa službene stranice: http://www.vere.gov.rs/Lat/Newsview.asp?ID=334

ODGOVOR 27. 01. 2016. godinejer do danas odgovor od nadležnih nismo dobili

Na žalost „pismeni“ ljudi ne znaju koja je razlika između naziva „Reformatska hrišćanska crkva“ i „Reformatska hrišćanska crkva u Srbiji“ a nekada se nazivaju (po otisku pečata sa službenih dokumenata i u sudkim procesima se isto vidi) „Reformatska hrišćanska crkva u Republici Srbiji

Ako jedna institucija u nazivu ima isto kao i druga insitucija samo se ime nastavlja, molimo da se pročita do kraja!

Čak i u jednom Sudskom Rešenju Apelacionog suda cenjeni sud izjavljuje „da su mišljenja da je to isto„. Koliko mi je poznato, mišljenje u pravosuđu nije merodavno za presudu, već po paragrafima i dokazima bi trebalo da se sudi.

Naime „Reformatska hrišćanska crkva“ je registrovana u Republici Srbiji kao pravni naslednik „Reformatske hrišćanske crkve u Jugoslaviji” a koja je bila naslednik „Reformatske hrišćanske crkve Kraljevine Jugoslavije”, dok „Reformatska hrišćanska crkva u Srbiji“ je crkveno telo, koje je istupilo iz tradicionalne registrovane „Reformatske hrišćanske crkve“ 2012. godine, istina, mora se reći da već duže vreme koriste naziv i pečat bez odluke Sinoda (mada po Javnom Tužilaštvu u Subotici – to nije krivično delo – odnosno mišljenja su da sa tim nije učinjeno krivično delo – u prijavi stoji korištenje lažnog pečata i imena (KTR513/11)).

U više navrata smo molili Kancelariju pri Ministarstvu pravde, kao i samo Ministarstvo pravde, koja vodi Registar Crkava i verskih zajednica, kao i zahtevali da nam dostave dokumente, na osnovu kojih su promenuli predstavnika za „Reformatsku hrišćansku crkvu“ koja je upisana u Registar nakon isteka mandata episkopa Ištvan Č. Semeši (koji je za istinu reći prikrio i od sveštenstva da je otišao u penziju 01. 01. 2009. godine a to smo saznali tek sredinom 2012. godine). Celo vreme je podizao platu, penziju, dodatak za platu, kao i za funkciju, vodio bez aktivne legitimacije sastanke Sinodalnog veća kao i pokretao disciplinske postupke – za koje nije imao nadležnost!

Odgovor naravno nismo dobili, što više gospodin ministar Ministarstva pravde kao i direktor Kancelarije za rad sa crkvama i verskim zajednicama, na Javnom Tužilaštvu 2015. godine podnose krivičnu prijavu za lažno predstavljanje, te prijave redovno izabranog i hirotonisanog episkopa „Reformatske hrišćanske crkve„. Naravno Zakon Republike Srbije jasno govori o pravnim posledicama ovakve prijave, ništa se ne dešava, što bi trebalo da se pokrene po službenoj dužnosti postupajućeg tužioca protiv onih koji su lažno prijavili krivično delo.

Interesantno, ovo su samo sitne kapi u celoj mutnoj bari, koja je usmerena prema tradicionalnoj i registrovanoj crkvi: „Reformatske hrišćanske crkve„.

Određene političke stranke su pomagale duvati vetru protiv nas, naročito kada smo uveli i službe na srbskom jeziku. Evanđelje treba da čuju svi!

I pre završne reči u vezi ovog gornjeg članka – vesti, u naslovi se pozivaju na jednu crkvu, dok u tekstu na drugu crkvu. 0 x 0 = 0. Kao i činjenica u navodima Bele Halasa, navodi“ gde je grupa, na čelu sa jednim sveštenikom uzurpirala crkvu” – samo da se zna, Bela Hala protiv Kanonskog pravi u Novom Sadu oformio Crkvenu opštinu Novi Sad, Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji, gde ima oko 15-20 vernika – starosedeoca, dok Reformatska hrišćanska crkva, Crkvena opština Novi Sad, ima oko 2000 vernika i postoji od 1803. godine!

A krajnje je neprofesionalno, niti etičko, da se donose odluke da se ne sasluša i druga strana, već se sve bazira na „dobru reč“ nekih – bez argumenata. Da odamo i tajnu, antidatirati se ne mogu odluke Sinode „Reformatske hrišćanske crkve”, jer ZapisniciReformatske hrišćanske crkve“ su kod nas, i u njima se ne može menjati naknadno ništa!

A isto tako na stranici http://www.vere.gov.rs/cir/Newsview.asp?ID=446 možete o tome čitati da su posetili „Reformatsku hrišćansku crkvu“.

 

Обележено 230 година постојања Црквене општине Реформатске Хришћанске Цркве у Фекетићу
Недеља, 18. Октобар 2015.   |   Вести
Представник Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Гаврило Грбан присуствовао је 18. октобра 2015. године прослави 230  година од формирања Црквене општине у Фекетићу Реформатске хришћанске цркве. Прослава је започела свечаним богослужењем које су одржали надлежни свештеник Атила Орос и свешетник Калман Наги из Кунхегјеса у Мађарској, одакле су преци  данашњих житеља дошли у Фекетић.

Богослужењу су присуствовали Преузвишена Господа Епископи Реформатске хришћанске цркве у Србији  Бела Халас и умировљени Иштван Чете-Семеши, председник Скупштине АП Војводине господин Иштван Пастор, председник општине Мали Иђош господин Марко Ровчанин, представници дипломатског кора,  протојереј Алексеј Блануша, представник Српске православне цркве, свештенство и верници Реформатске хришћанске цркве из других земаља.

Честитајући, у име др Милете Радојевића, директора Управе, овај велики јубилеј, представник Управе је истакао универзални значај који је Реформација и Жан Калвин, као један од њених зачетника,   имала на токове хришћанске теологије, али и на друге  области људског  знања и делања. Наглашена је добра сарадња између Реформатске хришћанске цркве и Управе и истакнута је жеља да она буде у будућности настављена и продубљена.

 

 

Elemir Botoš,
episkop RHC