Kezdőlap Clanak БОГ ДАЈЕ ОНИМА КОЈИМА НАЈВИШЕ ТРЕБА

БОГ ДАЈЕ ОНИМА КОЈИМА НАЈВИШЕ ТРЕБА

1338

ХУМАНА АКЦИЈА НАШЕГ СУГРАЂАНИНА, СВЕШТЕНИКА ИГОРА ЂУРЧИКА

У Новом Сланкамену је 25. децембра 2016. године, у етно ресторану Мали Рај, чији је власник Жељко Славујевић уприличена прослава проводом Божићних и новогодишњих празника.Организатори а уједно и учесници овог инспиративног а надасве хуманитарног догађаја били су представници неколико верских зајединица и то из Англиканске ортодоксне цркве, Лутеранске цркве. Хришћанске реформатске цркве и РК цркве као и гости из Београда и блиске Словачке. Након зајединственог дела у коме су прочитани Библијски стихови који нас упућују на један од највећих хришћанских празника Христовог рођења – Божића, беседу је одржао високодостојни представник Англикаснске ортодоксне цркве из Београда Др сц. Игор Ђурчик.

Он је истакао да сваки хришћанин треба бити свестан чињенице да је ЛОГОС (Реч – Исус Христос) постао човек, да би човека вратио Логосности, како је и био створен у прапочетку. Само у очовеченом Богу Логосу човек може наћи себе и смисао свог живота… само зато што се Христос утеловио, наш Свет има сврху и смисао! Пригодне речи је упутила и професорка теологије Dос. РаеdDr. ТhDr. Моника Завиш, пре свега обраћајући се деци из сиромашних породица са поруком да ни Богомладенац Христос, када се родио, није имао идеалан смештај, али Бог се побринуо, као што ће се побринути и за свако дете.

За присутне којих је са децом било око педесетак, уприличен је свечани ручак, који су послуживали представници верских заједница. Деци су такође подељени Божићни пакетићи, које је обезбедила Англиканска ортодоксна црква у сарадњи са својим партнерима у оквиру пројекта: Операција Божићно дете. Ипак, и родитељи, па и старији чланови из угрожених домаћинстава који су били позвани на заједнички ручак добили су пакете са храном и хигијенским потрепштинама.

Целокупни догађај финансијски су подупрли претходно поменути представници верских заједница, а генерални покровитељ овог хуманог пројекта је била црквена парохија Лутеранске црква из Земианске Подхрандие – Р. Словачке, на челу са свешеницом Mgr. Janom Drottnerovom. Овим дивним гестом организатори су показали да је сарадња међу различитима могућа, само је потребна воља и љубав према ближњима.

Сара Црвенка

„Пазовачко Огледало“ број 128