Kezdőlap vesti Koncert Edina Karamazova

Koncert Edina Karamazova

515

Koncert hrvatskog gitariste Edina Karamazova će se održati
u subotu 6. aprila 2019. godine od 20 časova u Reformatskoj hrišćanskoj crkvi, crkvenoj opštini Novi Sad, Šafarikova 5 – ulaz slobodan.

Na programu će biti dela Johann Sebastian Bach-a

Edin Karamazov Confronting Silence IV, 2011. Concert in Atelijer Meštrović Zagreb

Kad Karamazov svira,čarolija je u zraku.Nije to samo svirka koja proizilazi iz povijesnog konteksta,već unošenje u glazbu ekspresivnog obrata.Zbog toga se njegova izvedba pretvara u umjetnost koja ne samo da interpretira,već kreira. Nije svakom dano da to učini.“

( Leo Brouwer,Havana_2011)

Edin Karamazov svojim se izvedbama tijekom prošlog desetljeća dokazao kao jedan od najuzbudljivijih i najkarizmatičnijih svirača gitare i lutnje u svijetu. Potvrdila su to priznanja kritičara u Europi , Americi ili Aziji , te brojne pohvalne kritike njegovih virtuoznih i emocionalnih izvedbi repertoara u rasponu od prvih zapisanih skladbi iz 16. stoljeća pa sve do glazbe balkanskih Roma.

Svoj prvi solo nastup kao svirač na lutnji imao je 1998. godine i to kao zamjena, u posljednji čas, za legendarnog gitarista ,Juliana Breama, svirača starije generacije koji je takodjer ponovno oživio interes za lutnju. Od tada je Edin Karamazov izveo i snimio više od 90 nosaca zvuka s brojnim umjetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu glazbu.

Kao interpret majstorske tehničke vještine na brojnim žičanim instrumentima iz raznih kultura i različitih razdoblja, Karamazov je kao solist nastupao u Concertgebouwu u Amsterdamu, u Berlinskoj filharmoniji, Carnegie Hallu, bečkom Konzerthausu, Sidnejskoj operi, londonskom Royal Albert Hallu,  Salle Pleyel u Parizu , National Centre for The performing Arts u Pekingu, Orchard Hall u Tokiju  kao i na svim važnijim svjetskim festivalima.

Usprkos postignutom uspjehu, Karamazov i dalje održava nenajavljene ulične nastupe. Njegova solo diskografija, u izdanju kuće Decca records, uključuje i nagrađivane albume „Come, Heavy Sleep“ („….Karamazov svira kao Bog…“ Le Monde,2004) i „The Lute Is a Song“ („… Karamazov je carobnjak …Los Angeles times,2009) na kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.

Edin je dobio brojna priznanja među kojima vrijedi izdvojiti Edison-Preis Amsterdam 2001, Grammy nominaciju 2002 , Grand Prix du Disque 2004 , Brit Classical Award nominaciju 2006 , Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u 2007 godini. i Premio Cubadisco 2009 za najboljeg inozemnog muzicara na Kubi.

Ove sezone Edin Karamazov gostuje u Australiji, Europi i Juznoj Americi.

Raško Radović