Kezdőlap hírek Késői templom díszítés

Késői templom díszítés

1102
0

Fesztusz hangosan így kiáltott: “Bolond vagy te, Pál! ApCsel 26:24

Vasárnap január 26. az alapige I.Mózes 37:19-ből, Józsefről az álmairól szól. Teljesen naivan azon gondolkodtam, hogy álmaink nagymértékben megvalósulhatnak, csak mi magunk vagyunk az akadály e folyamatban. Szerintem részben igazam van, de azért a Darányi-telepi templomunk előtti oszlopon található tábla „elkésett karácsonyi kidekorálása” furcsának tűnt. Előző években is lejárató feliratokat, vallásellenes kijelentéseket és reformátusságunkat sértő jelek felfestése zavarta meg.

Azért már nem lepődőm meg annyira, hiszen a mindennapi életben is ezt halljuk. Sajnos az idei „hideg napokra” való megemlékezésen nem lehettem ott egészségi gondok miatt, csak olvastam róla, amit már 3 évvel ezelőtt saját magam is hallottam, hogy állami szinten le „fasisztázták” a magyar hadsereget, akik felszabadították Újvidéket (tudom nézőpont kérdése) – akik sosem voltak azok. Tessék az értelmező szótárt elolvasni (nem Wikipédiát)!

Igaz nagyon is szomorú volt a háború idején elkövetett erőszak az emberi életek ellen.

Az újvidéki razzia során a későbbi hivatalos magyar adatok szerint a honvédek és csendőrök 3309, zömében szerb polgári lakost gyilkoltak meg, köztük 792 nőt, 299 idős embert és 147 gyermeket. A kivégzettek között volt mintegy 740 zsidó származású személy is.[1][2] Mai szerb történészek adatai alapján a vérengzésnek összesen 3808 áldozata volt, ezek közül 2578 szerb, 1068 zsidó, 64 roma, 31 ruszin, 21 magyar és 15 orosz nemzetiségű személy volt[3]

[1] Cseres Tibor: Vérbosszú Bácskában, Magvető, Budapest, 1991, (a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 963 14 1815 0

[2] A kamenyec-podolszkiji deportálás és az újvidéki mészárlás, holokausztmagyarorszagon.hu

[3] Zvonimir Golubović: Racija u Južnoj Bačkoj, 1942. godine (Novi Sad, 1991) pp. 146, 147. (szerbül)

Viszont a 1941-1944-es időszakban sok zsidó családot megmentettek reformátusaink, akik közül többeket agyonvertek 1944-45-ben a több mint 40.000 (negyvenezer) elhurcolt, megkínzott és agyonvert vagy kivégzett magyar, akikről nem is emlékeznek meg állami szinten, csak rányomják a “fasiszta” bélyeget. Nagyon szomorú és egyáltalán nem keresztyéni.

Sajnos, akkor sem és most sem lehetett arról olvasni, vagy hallani, hogy bármely magyarok érdekeit védő politikai párt vagy érdekközösség kikérte volna magának, sőt még Magyarország jelenlevő nagykövete sem tette meg e sértő kijelentéssel kapcsolatos tiltakozását.

Akkor ezek után már kevésbé sértő, hogy sátánista jelet, vagy „Péter keresztet” vagy hát horogkeresztet rajzolnak, bár az első kettőből még kiérezni, hogy vallásos objektumként kezelik a közösséget jelképező táblát. Még ha sérült vagy beteg elme vagy mindkettő szüleménye is.

A szociális hálón közzétett tájékoztatásból értesültem, hogy a „VMSZ Újvidéki VSZ Ifjúsági Fórumának tagjai letakarították a Református Keresztyén Egyház táblájáról a gyűlöletkeltő feliratokat, firkákat.” (Facebook)

2020. január 26.

Köszönjük! Köszönjük Egyházunk és híveinknek nevében is!

Álmainkat ne adjuk fel, mert amikor Pál apostol védő beszédet mondott Fesztusz előtt, és a Krisztusról tett bizonyságtételét minősítette Fesztusz, Agrippa hozzá tette a végén: “Majdnem ráveszel engem is, hogy keresztyénné legyek!” ApCsel 26:38.

Érdemes álmodnunk, akármit is mondanak rólunk, rajzolnak vagy minősítenek bennünket. Mi Krisztus e világi Egyházát képviselve haladunk tovább!

Köszönjük!

Botos Elemér
püs
pök

Soli Deo Gloria!