Kezdőlap írások Csendesedjetek el…

Csendesedjetek el…

1472
0

Kedvenc zsoltáraim egyike a 46. zsoltár. Ha túrázni indulok, a 11. verset mindig magammal viszem.

Mert ilyenkor tudatosul bennem igazán, hogy mennyi mindenért hálát lehet és kell is adni.

Most is erre készültem volna éppen, csakhogy villámgyorsan utolért korunk egyik népszerű betegsége.

Megállt mellettem Panasz Néne. Most láttam őt először életemben, de ez őt nem zavarta abban, hogy tíz perc alatt rám zúdítsa élete történetét. Természetesen nevéhez méltóan.

No, ennyit az elcsendesedésemről – morfondíroztam magamban. Automatikusan megjelent előttem a jól ismert anekdota: Panasz Néne naponta megállt Keresztelő János oltárképe előtt a templomban, és énekelte a panaszát. A helyi lelkész már azt is tudta, hogy melyik résznél fog levegőt venni. Ám, egy idő után megelégelte mindig ugyanazt hallgatni, és egy napon elrejtőzött az oltárkép mögé. Megvárta Panasz Néne énekének a végét, majd váratlanul megszólalt: – És te, mit tettél, gyermekem, hogy mindenki így bánik veled? – A rémületet nem nehéz elképzelni, de nem sokáig tartott, mert Néne gyorsan feltalálta magát: – Na, te is aztán, ha nem beszéltél volna annyit annak idején, nem vágták volna le a fejed! – válaszolta az oltárképnek, majd nagy mérgesen távozott. Még Keresztelő Jánosban is hibát talált, csak magában nem. A szálka és a gerenda. Ugye, ismerős? A mellettem álló Néne is befejezte a magáét, s útnak indult. Hosszasan tűnődöm utána. Gondolkodom. Olyan van a Szentírásban, hogy ne féljetek, jöjjetek hozzám mindnyájan, mindenért hálát adjatok, egymásért imádkozzatok, a szeretet a legnagyobb, és még hosszan sorolhatnám, de olyan nincs benne, hogy panaszkodjatok, pletykáljatok, romboljatok, gáncsoskodjatok, irigykedjetek, és megint hosszan sorolhatnám. Mi mégis milyen sokszor akarva vagy akaratlanul épp ezt tesszük!

Igen, meg lehet az emberekkel is beszélni a gondjainkat, lehet tőlük is segítséget kérni. Talán ők is tudják a bajainkat orvosolni. Lehet, hogy épp ők lesznek azok az eszközök, akiket Isten fel akar használni, akiken keresztül érkezik a segítség. De ehhez a Főorvosról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen Ő tudja felállítani a diagnózisunkat a legpontosabban. Ő az, Aki válaszolni fog a kérésünkre a megfelelő időben. Amikor kész a válasz, meg lehet hallani. Addig pedig: igen, közben félni fogsz, igen, közben elbizonytalanodsz, igen, közben le akarnak majd beszélni, igen, közben néha fel akarod majd adni. De meg fogod a választ kapni, csak csendesedj el, csendesedjetek el…

Fekete Annamária